divendres, 22 d’agost del 2014

Tot el que expliquen les fotos antigues


  L’assistència a una Trobada de Fotos Antigues de Ciutadella, celebrada a Sant Miquel, em va situar per uns intants en el passat, quan tot era diferent; no només les robes que vestien els nostres avantpassats, sinó la configuració dels espais, dels carrers i, sobretot, del territori. El canvi urbanístic ha estat molt notable. El progrés és una evidència constatable quan mires fotografies de fa dècades. A moltes de les fotos s’hi endivina una vida pobre, de dificultats, en alguns casos de misèria, però no en totes, ni sempre.

Grup de Fotos Antigues de Ciutadella

  Els avenços tecnològics aconseguits fins ara ens han portat a una societat més còmoda, més fàcil, amb més garanties socials, especialment en la salut, l’educació, les comunicacions, el transport o l’empresa manufacturera, entre d’altres. Tanmateix, a moltes fotos velles s’hi perceben també moments d’una vida simple i lleugera amarada de felicitat i benestar, de proximitat i de valors socials que, potser, en bona part, hem perdut. I les bones estones i el gaudi de la gent anava molt associat a la disposició dels espais i del territori, sobretot aquelles activitats d’oci i bulla més properes a la costa, però també en altres paratges i indrets més interiors. El camp i la mar, d’una o altra manera, formen part de la nostra vida. La forma de ser i de fer de la gent va lligat amb l’entorn i el paisatge on viu. Malmetre o malbaratar el medi físic, és malmetre o malbaratar el desenvolupament de les persones com a éssers culturals i socials. L’entorn d’un lloc forma part del patrimoni cultural del lloc. I canviar el territori és modelar la idiosincràsia de la gent, del poble.

Grup de Fotos Antigues de Ciutadella

  
  Les fotos antigues ens expliquen que, com a societat, hem sabut millorar moltes coses, però en la gestió del territori no n’hem sabut prou. S’han pres decisions que no van pensar (ni pensen ara) amb un valor que anam perdent: una determinada qualitat de vida dels qui residim a Menorca. L’explotació urbanística ha destrossat en excés entorns i espais. I en nom de l’ingrés econòmic hem perdut bona part del gaudi grupal, de la tranquil·litat i del benestar d’antany. Fins i tot ens han pres molts indrets i paisatges.

  És cert que el turisme representa avui dia el major motor de l’economia menorquina; és cert que hem avançat en moltes coses, però deformar el territori no és progrés. Ni econòmic ni social. Vivim millor ara? En algunes coses sí, és evident; però les fotos antigues diuen que en el XXI moltes coses no han millorat. Fins s’han perdut. La febre constructora i d’oferta turística desmesurada no s’han regulat prou bé i han motivat uns canvis que ens han enterrat molts valors socials i culturals de la vida menorquina. En aquest aspecte, on és el progrés?


Bep Joan Casasnovas Mascaró

Col·laboració a El Iris 22 agost 2014

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada